trött på att vara rädd

| tankar
Vet ni vad jag är så himla trött på? Att vara rädd. Att gå hem genom mörkret och inte veta om jag ska klara mig hela vägen hem, att vara rädd för att bli överfallen, våldtagen, misshandlad, rånad. Varje gång jag går hem själv genom mörkret har jag nyckeln i handen, tittar bakom mig med jämna mellanrum och småspringer eftersom att rädslan är så överväldigande. Alltid redo att ringa efter hjälp.

Jag är så satans trött på att behöva känna såhär, att jag som kvinna, framförallt, ska behöva leva såhär. Att jag som kvinna ska behöva acceptera att jag ska känna mig rädd om kvällarna, vara redo att försvara mig eller fly. Jag är trött på att känna så. Jag vill kunna umgås med mina vänner för att sedan gå hem ensam om nätterna, jag vill inte begränsas. Jag vill känna mig trygg.

Nästintill alla mina tjejkompisar har någon gång upplevt något slags övergrepp; blivit utsatta för våld av sexuell karaktär. Även jag. Alla mina tjejkompisar har någon gång känt sig rädda när de gått hem i mörkret.
Vad säger det om det samhället vi lever i? 
 
 

Varje gång det här ämnet tas upp i min vänkrets blir det dels tyst, det är tabu att prata om, men också så är ämnet och brotten på något sätt normaliserade. Vi rynkar inte längre på ögonbrynen eller reagerar chockartat när någon berättar om en våldtäkt. Det är vardag, det är så det är. 
   Förra året, 2015, anmäldes 18100 fall av sexualbrott, och då vill jag också anmärka att det finns ett enormt mörkertal. Ett mörkertal av brottsoffer som är rädda, känner skuld eller skam och som inte vågar anmäla. 

Jag undrar vad det är som gjort att det samhället vi lever i, det som ofta benämns som så modernt, på sätt och vis normaliserar det faktum att kvinnor känner sig rädda när de går hem ensamma i mörkret. Att det här samhället med sin chockartade sexualbrottsstatistik fortsätter vara en plats där människor känner sig otrygga. Att det här samhället skuld- och skambelägger offer istället för att lägga fokus på gärningspersoner. 

Jag undrar varför det är mitt ansvar som kvinna att tänka på vad jag har på mig, att inte dricka för mycket alkohol eller att inte vara på ett visst sätt, för om jag strider mot allt det där riskerar jag att bli utsatt för våld och då är det mitt eget fel. 
Hur hamnade vi här? 

Jag är kvinna och frukstansvärt stolt över att få vara det. Jag älskar att vara jag och hade inte önskat för en sekund att det skulle vara på något annat sätt. Jag vill inte vara rädd mer. Jag vill inte vara rädd för att någon ska ta sig friheten att kränka mig, ta sig friheten att röra vid mig, förnedra mig. Ingen ska behöva känna sig rädd för det. Kommentarer
carolines

Så grymt inlägg!! Håller med dig!

2016-11-11 / 17:42:56
url: http://carolinek.se
Julia Persson

Håller verkligen med dig! :)

2016-11-11 / 17:56:33
url: http://nouw.com/juliaperssonn
Amanda

Sjukt bra skrivet!

2016-11-11 / 18:48:40
url: http://nouw.com/awestbergg
Prietha

Så bra skrivet!!

2016-11-11 / 19:24:29
url: http://prietha.se
Gabriella

Men gud så jobbigt att gå runt och behöva vara rädd!! Såå hemskt, men jag känner likadant om det!!

2016-11-11 / 21:05:26
url: http://gabriellasigfridsson.devote.se
Lorissa Lovebomb

guuud så ledsen jag blir av det här :( skrämmer mig, som alltid. Jag är aldrig rädd och kände inte till "nycklarna" förrän typ förra året. Har alltid vandrat helt lugnt med hörlurar och tankrna... blir rädd av att läsa om andras känslor. Men vägrar ta upp nycklarna! Rädsla ska inte vinna.

Svar: <3 <3
Julia Johansson

2016-11-11 / 21:18:17
url: http://lorissalovebomb.com/
Hanna

Ja ska bli spännande att testa :)

2016-11-11 / 22:05:19
url: http://nouw.com/hannawahlberg
Mischievous

Ja det var riktigt kul :)
Bra text, jag känner likadant. Helt sjukt att det ska behöva vara så.. När jag va yngre kände jag inte alls på samma sätt när jag var ute, det hände inte alls lika mycket skit. Nu är känner jag mig inte alls trygg när jag går ensam på kvällen, inte i Sverige. Här på Malta känner jag mig rätt trygg men i Sverige tycker jag att det är riktigt obehagligt att gå ensam...
Och håller helt med i det du skriver, det ska absolut inte behöva vara så och bara för att vi är kvinnor ska vi inte behöva tänka på att bete oss på ett speciellt sätt för att slippa bli utsatta för ngt..

Svar: <3 < 3
Julia Johansson

2016-11-11 / 22:22:32
url: http://mischievous.se
Fanny

JAG HÅLLER MED DIG TILL 110%! vi ska inte behöva vara rädda för vi föds till kvinnor. Världen borde kommit längre än så.

2016-11-12 / 00:11:04
url: http://www.devote.se/fannymagnusson
Ida - foto & häst

Så himla bra inlägg och håller verkligen med dig!

2016-11-12 / 00:27:58
url: http://idanilssonphoto.se/
annelie

du har helt rätt ingen ska behöva känna sig rädd :D

2016-11-12 / 10:28:17
url: http://tippellertopp.blogg.se
JoJo

så bra inlägg!! jag tycker att det är hemskt hur samhället ser ut idag och är rädd att det bara kommer bli värre med åren :(

2016-11-12 / 14:27:30
url: http://nouw.com/rockdoll
Pauline Hurtig

så bra skrivet! så hemskt det är

2016-11-13 / 10:01:43
url: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/
Linda

jag håller verkligen med dig, jag brukar springa till busshållplatsen varje morgon och kväll när jag jobbat för att jag tycker det är obehadligt...

2016-11-13 / 22:55:19
url: http://www.nouw.com/lindalinnrosNamn:
Kommenterar du ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Länk eller bloggadress:

Din kommentar:

Trackback